Tonight, ladies and gentlemen, I roll the dice.

Er stond een leuk ingezonden stuk in Onze Taal, wat ik niemand wil onthouden ^^:

Café SM: afkortingen op de kassabon
Mirjam Veenhof

Als student heb ik een bijbaantje bij de Albert Heijn, achter de kassa. Dit werk kan soms neigen naar eentonigheid. Daarom verzin ik voor mezelf steeds uitdagingen om het allemaal een beetje leuk te houden. Op een gegeven moment viel me op dat producten op de kassa en op de bon vaak worden afgekort, en dit niet helemaal zonder risico op misinterpretaties. Die komische afkortingen ben ik sindsdien gaan bijhouden.
Sommige gerechten worden er op de bon niet bepaald smakelijker op, zoals “Kipfilet Nat” voor “Kipfilet Naturel”. En met “Twents Volk” en “Boerenvolk” op je kassabon is het – ondanks de twee volkorenbroden in je tas – toch even of je een hele bevolkingsgroep hebt aangeschaft.
Op het romantische en erotische vlak zijn er ook wat misverstanden te ontdekken. Neem nu “DE Café SM”. Laat Albert Heijn zich in met obscene praktijken? Nee, het gaat om Café Smooth van Douwe Egberts. En voor sommige mensen is het misschien toch een beetje een domper als hun “Pepermuntkus” of “Un Smac” slechts pepermuntkussentjes blijken te zijn, of een blikje Smacvlees van Unox. En heb je ‘lovehandles’ ontwikkeld? Aan Albert Heijn heeft het niet gelegen. Die waarschuwde met de “Macaroni Bol” al voor de dikmakende koolhydraten in de macaroni bolognese.
Verder leek het even of Albert Heijn genoeg kreeg van zijn eigen zuivel en de appels van Hak, toen op de bon verscheen “AH Vla Ban” en “Hak Appelmoe” (bleek om bananensmaak en moes te gaan). En ook met de vleeswaren gebeurt van alles. Zo worden gebraden varianten als “Gebr Gehakt” en “Gebr Beenham” dankzij de afkortingen welhaast bloedverwanten, klinken gekookte worsten als een bizar streekproduct (“Gek Gelderse”) en waan je je met de “Boterhamwors” even in Den Haag of Utreg.
En wat te denken van “Pistol Bruin”, “A Partjes”, “Toiletpap” en “Mag Kip Soep”? Dat gaat niet om een vader die op het toilet met een moordwapen en buitenissige etenswaren zijn kip toestemming geeft om soep te eten. In zijn winkelwagen liggen wel een pistoletje, aardappelpartjes, toiletpapier en kippensoep van Maggi.
En tot slot lijkt Albert Heijn iedereen vriendelijk te bedanken voor de boodschappen. Alhoewel, vriendelijk? “Merci Ass” staat er op het bonnetje. En iedereen? De schijnbedankjes zijn natuurlijk alleen voor mensen die net een assortimentsverpakking Merci-chocolade hebben aangeschaft.

xD

Peace!

Advertenties

2 Reacties op “Tonight, ladies and gentlemen, I roll the dice.

  1. Haha, wat leuk om dit te zien! Ik heb dat stukje geschreven :) Wat een eer dat je me op je blog zet, leuk!

    Groetjes, Mirjam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s