Oh, how powerless are thy miracles.

AFI – Torch Song

Het woord van de dag is: myung.

Afgeleid van de achternaam van John Myung, de bassist van Dream Theater. Na lichte verwarring bij Tim en mij over de uitspraak van zijn achternaam (maajung, mjoeng, majung, meejung?), besloten we redder in nood Wikipedia te bezoeken, die ons verlostte van deze prangende kwestie. Fonetisch gezien wordt zijn achternaam als volgt geschreven: maɪ.əŋ, wat neerkomt op ‘maij-ung’, met de ‘a’ van ‘dak’ en de ‘u’ als sjwa uitgesproken in bijvoorbeeld ‘spoken’.

Helaas was na deze openbaring de toon van de avond gezet en hebben Tim en ik (oké, vooral Tim) ‘myung’ als nieuw waardeoordelend bijvoeglijk naamwoord genomineerd. Voor ‘waardeoordelend bijvoeglijk naamwoord’ is trouwens een veel coolere en Neerlandistiek verantwoorde benaming, maar daar kan ik momenteel even niet op komen. ‘Myung’ kan dus gebruikt worden als woord voor ‘cool’, ‘leuk’, maar (naar mijn mening soms ook) voor ‘vreselijk’ of iets dergelijks.

Dan nog het belangrijkste punt: de uitspraak. Bij zo’n afwijkende betekenis, hoort natuurlijk ook een alternatieve uitspraak, die in den beginne vooral door Tim werd gehanteerd: mjəŋ, uitgesproken als ‘mjung’.

Daarnaast: zou het mogelijk zijn om het meervoud van ‘schoen’ weer ‘schoen’ te laten worden, zoals in het Middelnederlands? Daar was één schoen een ‘schoe’ en twee schoenen waren twee ‘schoen’. Door hypercorrectie is dit in de loop van de geschiedenis veranderd in ‘schoenen’; wat eigenlijk een dubbele meervoudsvorm is, net zoals ‘kinderen’. Kijk maar naar het Duits: ein Kind, zwei Kinder. Volgens Friese taalvaardigheidsstudiegenoot Chris is het mogelijk, zolang maar genoeg mensen het blijven roepen en het als hip, cool en trendy bombarderen. Wie doet er mee?

Zo, dat was wel weer genoeg taalgeneuzel voor vandaag.

Peace!

Advertenties

2 Reacties op “Oh, how powerless are thy miracles.

  1. Volgens mij had ik bij de v&d een collega die myung heette… En dat was mie-oeng. Maar eigenlijk noemde iedereen hem miyagi… anyhoo, Schoe! Ik vind het een goed idee :p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s