I’ve got to let it go and leave it gone.

Omdat ik m’n Methodologie & Specialisatiecollege heb gehaald (helaas maar met een mager zesje *mokt wat ontevreden*), ben ik ook in een scriptieklasje geplaatst! *kaboempatsj* Mijn specialisatie is moderne letterkunde. Vandaag was de tweede keer en de opdracht was geweest om na te denken over een scriptieonderwerp.

Gisteren had ik een aantal – erg vage en misschien wel totaal niet literair verantwoorde – ideeën opgeschreven. Wanneer ik denk aan literatuur die mij interesseert, kom ik al snel uit op vergelijkingen tussen Nederlandse en Finse of Friese literatuur. Fins leek me niet zo geschikt, onder andere omdat ik het Fins niet echt beheers. Ideologiekritiek, en dan met name ten opzichte van gender, leek me ook wel interessant. Maarja, om nou een stapel boeken uit 1930 te gaan lezen en dan te concluderen dat ze niet bepaald pro-vrouw zijn, is ook een beetje een open deur intrappen. Vind ik. Iets met Fries dus.

Tijdens de bijeenkomst van vandaag hebben we geloof ik 2,5 uur elkaars scriptiestadia besproken. Tot mijn verbazing bleken de twee docenten meteen aanvulling te geven op mijn “Nouja, ik wil wel iets doen met Fries, want ik kom ook uit Friesland, en Fins leek me niet zo handig en ik vind het eigenlijk wel interessant om te zien dat sommige Friese auteurs voor Fries kiezen en andere voor Nederlands en waarom zouden ze dat nou doen, is dat druk van de uitgeverijen, of populisme, of zijn ze Friese fundamentalisten, of nog iets anders?”

Ik heb een berg scripties meegekregen over een soortgelijk onderzoek en ben nu van plan om me te orienteren op het idee of de Friese literatuur is toegenomen ten opzichte van de periode na de Tweede Wereldoorlog. In deze periode werd Friese literatuur schijnbaar erg gepromoot. Dit is ook iets gemakkelijker te onderzoeken dan de beweegredenen van honderden Friese schrijvers voor hun schrijftaal…

Ik ben blij en eigenlijk ook wel gerustgesteld dat mijn vage idee zonder omlijning de eerste test heeft doorstaan en dat ik ook meteen materiaal aangereikt heb gekregen. Ik voel me heel geïnspireerd en hoop dat ik ook aan dit onderwerp blijf vasthouden, dat het me interessant genoeg blijft lijken. Ondertussen heb ik alweer wat andere dingetjes neergekrabbeld, maar die zijn waarschijnlijk niet echt haalbaar om te onderzoeken. Ik wil ook niet verzanden in het eindeloos lezen van literatuur, zonder te weten wat ik met die gelezen informatie wil ga doen. (Dat schijnt één van de grootste valkuilen te zijn…)

Volgende week moeten we een probleemstelling en onderzoeksopzet hebben bedacht. Laat ik daar eerst maar eens over na gaan denken.

Peace!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s