Eat the city, eat it whole.

Gisteren was een leuke dag.

Nynke, Roos en Marije kwamen een dagje shoppen in Groningen en bleven daarna pasta (en cheesecake!) eten bij Tim en mij. Ik vond het supergezellig en ook leuk om de meiden eens in een andere context dan die van ‘manege’ te zien (: Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

Anyway, die cheesecake, die viel blijkbaar in de smaak. Dus, een recept! Want taart maken kun je zelluf.

Ingrediënten voor de taart

  • 90 gr. boter
  • 200 gr. verkruimelde volkorenbiscuits
  • zonnebloemolie/boter, om in te vetten
  • 400 gr. roomkaas
  • 2 grote eieren
  • 140 gr. fijne kristalsuiker
  • 1,5 theelepel vanille-extract (persoonlijk gebruik ik altijd echte vanille en dan een iets kleinere hoeveelheid)
  • 450 ml. crème fraîche

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190 °C. Smelt de boter in een pan op laag vuur. Roer de koekkruimels erdoor en bekleed de bodem van een licht ingevette springvorm van 20 cm. doorsnee ermee. Een iets grotere springvorm (25/26 cm.) kan ook prima, dan wordt de taart alleen wat minder hoog. Meng de roomkaas, eieren, 100 gr. van de suiker en 0,5 theelepel van het vanille-extract in een keukenmachine, of gewoon in een kom met een mixer. Giet het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart 20 minuten in de voorverwarmde oven tot hij stevig is. Neem de vorm uit de oven en laat hem 20 minuten afkoelen. Laat de oven aan staan.

Meng de crème fraîche met de rest van de suiker (40 gr. dus) en het vanille-extract (1 theelepel). Schep het mengsel over de afgekoelde taart. Zet de taart nog 10 minuten in de oven en laat hem daarna minstens 8 uur opstijven in de koelkast.

Ingrediënten voor de bosbessenlaag

  • 1 pot bosbessen van Hak
  • 1 à 2 theelepels aardappelzetmeel

óf

  • 55 gr. fijne kristalsuiker
  • 4 eetlepels water
  • 250 gr. verse bosbessen
  • 1 theelepels arrowroot of aardappelzetmeel

Bereidingswijze

Giet de bosbessen plus vocht in een steelpan. Schep enkele lepels vocht in een apart kommetje en meng hier 1 à 2 theelepels aardappelzetmeel door. Breng de bosbessen langzaam aan de kook op een laag vuur. Giet wanneer de bosbessen zachtjes koken het aardappelzetmeelmengsel erbij en blijf roeren. Mocht het mengsel nog niet genoeg gebonden zijn, doe dan wat water in een kommetje en voeg nog een beetje bindmiddel toe. Roer dit weer door het bessenmengsel. Laat het vervolgens afkoelen, totdat het lauwwarm is en schep het op de cheesecake.

óf

Doe voor de bosbessenlaag de suiker met 2 eetlepels water in een pan en verwarm al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoger, doe de bosbessen erbij en laat afgedekt een paar minuten pruttelen tot de bessen zacht worden. Neem de pan van het vuur. Roer de rest van het water door de arrowroot (of een ander helder bindend bindmiddel) en voeg dit toe aan de vruchtenmoes. Roer tot een glad mengsel. Zet de moes weer op het vuur en laat hem koken tot het sap begint in te dikken en doorschijnend wordt. Laat afkoelen en schep het op de cheesecake.

TA-DAH!

Peace.

PS. Dit recept is een lichtelijk aangepaste versie van het New York Cheesecake-recept uit Simpelweg lekker bakken.

Advertenties

Een Reactie op “Eat the city, eat it whole.

  1. Pingback: Recept voor pompoencheesecake | From the yellow windows of the last train.·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s